Monday, December 17, 2012

-: Update, Update, Update :-

Bismillahirrahmaanirrahim....


Allahu... Allahu... Allahu... lama rasanya xmeluah perasaan di sini. ada kesempatan dan la post lagu jak. hehe. Banyak memori indah, manis, pahit, suka dan duka suatu masa dulu bersama blog ini. pejam celik ku kira tambah tolak darab bahagi adalah 3 thn usianya, kenangan tu juga hampir 2 thn bersama si dia. dan setahun bersama si dia... 

Tak lama lagi masuk thn baru, aku jua pun sudah baru. sudah pasti ada penghijrahan dan perubahan pada diri ku, aku tidak seperti dulu... hurmmm, semuanya kehendak Allah yang SATU, Dia Maha mengetahui segala-galanya, sudah ditetapkan apa yang terBAIK untukku...

Inilah jalanku...

Untuk memori itu, aku sudah pun memaafkan kedua2 insan TERISTIMEWA yang pernah hadir dalam hidupku... MUMS & MASMA

Aku berserah pada Allah secara total tentang masa depan ku... Jika ada, mungkin ada pengganti kalian... aku tidak mengharap apa2 lagi, hanya berserah setelah berusaha. kerna DIA tahu siapa yang terbaik utkku...

Tak lama lagi adik perempuanku bakal menamatkan zaman singlenya, maka ramailah yg bertanya2 akan diriku. fuhh... part itu yg lemah nak jawab. hehe. lantak p lah, senyum ja la yg aku mampu...

Ada yang tanya aku OK ka if adik aku kawen dulu? Allah, syukur sgt2 adikku mendahului aku, sbb aku berpeluang menjadi makcik awal. hehe. xsabar pula nk ada anak sedara. kihkihkih... dah la pantang nampak baby, aduiina... rasa xsabar jugak nk merasa jadi ibu...kan... xpa, sure akan tiba saat itu. apa2 pun semoga walimahtulurus adikku dipermudahkan urusannya. ameen.

Apa yang aku rasa sekarang ialah, aku bahagia aku single sejak bulan june lepas... Alhamdulillah rasa tenang... lebih baik bercinta lepas kawen, pasti lebih bahagia. InsyaaAllah, You Will Find Your Way (Maher Zain). suka sgt dgr lagu beliau... ^__^.

.............

hurmmm....
rasa nak buat BLOG baru ja, mcm dh bosan blog ni, mahu tinggalkan zaman jahiliyah aku...
malunya if rewind semula memori2 itu, byk kelemahanku. insan yg serba kekurangan, hamba yang hina seperti aku mmg sentiasa ada kesilapan yang dibuat... semoga org disekelilingku memaafkan aku...ameen.

Ok lah...
sok lusa tulat kang update apa yang patut sementara mencari idea nak design blog baru...hehe (kalau rajin la...)

~ S.E.N.Y.U.M walau dirimu disakiti ^____^. ~



Wednesday, October 24, 2012

-: Muara Hati :-


Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati kan tetap setia

Ku percaya ke mana pun kau berjalan
Suara cinta menuntunmu kepadaku
Kerna bila cinta sudah bersemadi
Takkan terpisah hati

Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu

Aku ada kerna kau ada
Dan cinta hatiku hanyalah untukmu
Jalanku tertuju padamu
Kemana pun kan pasti kembali

Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk
Bersatu dalam hatimu
Hanya dirimu dan aku
Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk (merasuk dalam hati)
Cinta



~ Hafiz & Siti Norhaliza ~

Monday, February 6, 2012

-: Jika Terakhir Buatku :-

Oh Tuhan
Hamba-Mu ini kekeliruan
Sukar mencari jalan yang benar
Kerna dipaut hasut dunia
Mencintai yang lain lebih dari-Mu

Oh Tuhan
Hidayah-Mu pernah hadir
Hingga kering airmataku menitis
Namun terkadang aku berpaling
Kerna mengejar nikmat dunia sementara

Hari ini ku bimbangi
Jika terakhir hidup
Adakah lagi subuh esok
Untuk ku bernafas
Dan sujud mengabdi pada-Mu
Oh Tuhan

Berikan daku kesempatan
Menebus kesalahan
Lantaran dosa dan noda
Dan sengaja melupakanmu
Hadirkan damai
Sebelum di hujung nafasku

Oh Tuhan
Berikan daku petunjuk-Mu
Untuk ku meniti ke jalan redha-Mu
Izinkan daku mengulangi
Janji-janji yang baru
Taubat nasuha setulus untuk-Mu
Oh Tuhan

Rahmat kasihMu Tuhan
Ampunan-Mu ku damba





Monday, January 30, 2012

-: Bila Diri Disayangi :-

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namaMu

Tiada batasan waktu
Tiada tempat Mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir

Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namaMu, terasa diriku
Kembali dipandu

Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang Mu
Ku berserah diri





Friday, January 20, 2012

-: Ubatan Hakiki :-

Wahai hamba yang mukminin
Takdir itu Allah yang tentu
Bangunkan hati penuh yakin
Sakit dan sihat dari yang Satu

Dari rasa hati gelisah
Tenang tenangkan dengan pasrah
Kenangkanlah dosa yang sudah
Kepada Allah kita berserah

Dalam diam banyak istighfar
Solat taubat terus menerus
Harta yang ada banyak diinfak
Zikir pula janganlah putus

Jangan sekali berputus asa
Rahmat Tuhan luas tersedia
Kesembuhan kan berlaku jua
Alam syahadah atau alam baqa'

Kita ini yang bernama hamba
Pasti sekali melakukan dosa
Sakit itu gugurlah semua
Mudah-mudahan dikurniakan syurga

Berubat itu satu usaha
Hakikat sembuh dari yang Esa
Jangan sampai mensyirikkan-Nya
Dengan amalan yang diada-ada

Ubatan dan amalan perlu berhati
Moga sakit jadi kaffarah
Tauhid itu ubatan hakiki
Sembuh juga daripada Allah



Tuesday, December 27, 2011

-: ALLAH tetap yang UTAMA :-

Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum...

Hmmm... apa ya??? tiada apa yg nak aku taipkan di sini... kerana blog ini adalah blog suka-suka ja...huhu. Siapa2 yang termelawat blog ini pasti akan memberi komen, jiwangnya... haha. Memang jiwang pun, ce tgk tagline di atas..

" Ku Damba Cinta Ilahi, RedhaNya Ku Jejaki"  kemudian "Ku insan yang lemah dan amat hina disisiMu Ya ALLaH, temukanku dengan teman yang boleh membimbingku ke JalanMu Ya Rabbi"

Terang nyata dan jelas... tulisanku berkenaan dgn tagline itu... tak sengaja sebenarmya, tapi dah terlanjur aku teruskan jua...huhu

Hidup ini perlu mempunyai teman yang sentiasa mengajak kita ke arah kebaikan, sentiasa mengingati Allah... Alhamdulillah, sepanjang aku berkawan, berteman, bersahabat... tidak pernah aku melupakan Allah, malah sentiasa memperbaiki amalan yang sedia ada, berusaha mencari Redha Allah...  tidak mahu aku hidup yang sia-sia. Cinta Allah lebih penting dari semua itu... Cinta pada teman adalah fitrah yang seharusnya tidaklah sampai mendustakan Allah... kerana Dialah yang izinkan semua itu berlaku... kerana Dialah kita bertemu dan berpisah...

Bagiku, adalah bonus jika cinta sesama insan itu berakhir dgn ikatan yang sah dan aku ingin gunakan peluang itu untuk meraih cinta dari Yang Satu... biiznillah... 
Jika terpisah di tengah jalan sekalipun, aku yakin cintaku pada Allah tidak akan terpisah...

Alhamdulillah, aku sudah temui teman2, sahabat2 yang tidak pernah lupa mengingatkan aku tentang cinta Allah... Syukran ya sahabat sekalian...

***Kepada insan yang istimewa... semoga kehadiranku dlm hidupmu tidak meruntuhkan sedikitpun imanmu... semoga terpelihara iman mu... semoga kita sama-sama mencari Redhanya tanpa pernah jemu.
Ameen Ya Rabb....









Sunday, December 25, 2011

-: Ya Allah, Jika Dia Untukku... :-

Bismillahirrahmanirrahim...


Assalamualaikum...

..."Ya Allah,jika dia benar untukku kau dekatkanlah hatiku dengan hatinya.Dan jika dia bukan untukku damaikanlah hatiku dengan ketentuanMu"...

Alhamdulillah, sampai juga di bilik sendiri... setelah kali ke-3 aku menginap di klinik bertaraf "hotel lima bintang", sungguh tenang sekali setiap kali bermalam disitu, dengan ditemani sahabat yang setia di kala susahku, senangku, sakitku, sedihku dan gembiraku... Hanya Allah sahaja yang dapat membalas pengorbanan kalian terhadapku selama ini...

Aku sangat berterima kasih pada si dia yang sentiasa di sisiku selama aku sakit... aku harap dia di sisiku selama-lamanya, aku terlalu sayang dia... dan aku berdoa agar hubungan ini kekal ke akhir, harapanku kasihnya padaku xberubah setelah kita berjauhan nanti...

Awak, maafkan saya telah meruntuhkan kepercayaan dan keyakinan saya terhadap awak...
maafkan saya atas nota pesanan ringkas yang saya kirim tadi, atas pemikiran yang negatif dan tidak seimbang, saya tidak tahu mengapa selepas saya pulang dari klinik tadi saya rasa sedih, saya rasa awak xsayangkan saya lagi, saya terfikir hati awak pada orang lain... Ya Allah, berikan aku keampunan jika silap dalam berfikir... saya keliru awak...

Awak, saya terlalu sayangkan awak... tapi kita xtahu perjalanan kita akan datang bagaimana keadaannya... saya terlalu takut untuk kehilangan awak... maafkan saya 

Awak, adalah lelaki yang paling baik untuk saya, awaklah yang saya harapkan, awaklah yang saya impikan... Alhamdulillah, Allah telah temukan saya dengan awak... tapi, saya xpasti apakah awak akan saya miliki...

Awak, ya... kita kena berserah pada Allah kerana hanya dia yang lebih tahu yang Maha Halus Perancangannya...namun, mohon saya diberi keyakinan bahawa hati awak tetap untuk saya selamanya sehingga awak yakin dan bersedia untuk saya...

Saya sayang awak kerana Allah, jujurnya sayang saya pada awak setia sampai bila-bila, saya ingin awak tahu itu..

Maafkan saya... saya sayang awak, saya xmahu kehilangan awak...

Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu



....awak, hanya DOA sahaja yang menyatukan kasih sayang kita....
...Moga sayalah dalam DOA awak...